Kraussova bećarska večer – Proba KUD-a Orljava i predstavljanje skulpture na Trgu bećarca

Kraussova bećarska večer

Dok kulturno umjetnička društva diljem Slavonije vrijedno rade na stvaranju sadržaja Muzeja bećarca njegov vanjski dio, Trg bećarca dobiva novu skulpturu.

Riječ je o Friedrichu Salomonu Kraussu, etnologu svjetskog glasa koji je zapisao mnoštvo erotskih bećaraca iz područja Slavonije. U svojem djelu navodi kako je Pleternica “njegovo rodno mjesto”, a znamo da je njegova majka bila Pleterničanka.

– Pleternica je bogata važnim povijesnim ličnostima koje su pronosile njeno ime širom svijeta. Mi smo kroz svoju knjižnicu već izložili određena imena, ali ne želimo stati na tome nego važnim ljudima dati njihovo mjesto u modernoj arhitekturi i samim time obogatiti prostor – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

U prigodi predstavljanja skulpture, akademske kiparice Tatjane Kostanjević, Kulturno umjetničko Orljava će upriličit probu na otvorenome, a Javna ustanova i TZ Pleternica Bećarski gastro kutak.

– Proba na otvorenom je naš novi koncept rada i pokazao se izuzetno uspješan. Sretni smo što radimo i djelujemo u gradu koji njeguje bećarac i iskreno se veselimo daljnjim aktivnostima i samom otvorenju Muzeja bećarca. Također nam je drago što imamo jako dobru suradnju i što nas Grad zove da budemo dijelom svih aktivnosti gdje možemo pomoći – istaknuo je Renato Brankovan, predsjednik KUD-a Orljava.

Šarić je dodala kako je zahvala svim dionicima projekta Muzeja, a posebno pleterničkim KUD-ovima koji godinama gaje baštinu, a posljednjih nekoliko mjeseci neumorno rade zajedno sa ostalim KUD-ovima diljem Slavonije na snimanju materijala za Muzej. Skulptura, kao i uređenje unutrašnjosti Interpretacijskog centra Muzej bećarca, dio je zajedničkog projekta Svijet graševine, financiranog europskim sredstvima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda. – Bez svih tih ljudi koji se nesebično daju Pleternica ne bi bila to što danas je i ne bi imala takav projekt u izgradnji. Stoga pozivam sve da dođu na Kraussovu bećarsku večer – zaključuje Šarić.

Skip to content