O nama

O Muzeju bećarca

Pozivamo Vas na jedinstveno putovanje kroz stihove bećarca! Uvjet je dobra volja i otvoren um! Dobro došli u Muzej bećarca u Pleternici!

Bećarac je ponos Slavonije, Baranje i Srijema, a vodi nas kroz sve životne dionice. Taj vokalno-instrumentalni napjev u dva stiha je u sebi sažeo strast prema životu i zavičaju te mudrost generacija i životnu filozofiju svoga naroda.

Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici prikazuje bećarac kroz autentične baštinike, originalne predmete i suvremenu tehnologiju. Srce Muzeja bećarca su ljudi: bez ljudi nema bećarca! Kroz jedinstveni izložbeni postav upoznajte šarenilo zvukova, boja, mirisa i postanite dijelom naše bećarske zajednice. Čekamo Vas!

O bećarcu

Bećarac (prema tur. bekār: neženja, od perz. bīkār: besposlen), je vedar pučki napjev, često razuzdan. Izvodi se u svatovima, ali i u drugim veselim prigodama. 

U izvođenju vodećega glasa izmjenjuju se pjevači solisti, a prate ih pjevačka skupina i pučka glazbala (prije gajde, danas tambure). U bećarcu se nižu rimovani deseterački dvostihovi koji ponavljanjem stvaraju četverodijelni glazbeni oblik. 

Bećarac je i danas omiljeni tradicijski napjev s pomoću kojega se uspostavlja komunikacija te izražavaju misli i osjećaji koje se ne pristoji izricati običnim govorom. Tipičan je za područje Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. (Hrvatska enciklopedija)

O projektu

Bećarac je 2011. godine uvršten na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Grad Pleternica zaštitio je naziv Muzej bećarca te je kroz prekogranični projekt Kulturna ruta bećarca i gange izgrađen Trg bećarca u Pleternici, a kroz projekt Svijet graševine izgrađen je i opremljen Interpretacijski centar Muzej bećarca na Trgu bećarca u Pleternici. Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta.

NAZIV PROJEKTA:  SVIJET GRAŠEVINE (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje), KK.06.1.1.13.0004

VRIJEDNOST PROJEKTA8.729.448,53 EUR (EU 85 %)

TRAJANJE PROJEKTA: od 29.9.2017.do 29.06.2023.

FOND: Europski strukturni i investicijski fond

 

PRIJAVITELJ: Grad Pakrac

 

PARTNERI:

  • Grad Pleternica
  • Požeško-slavonska županija
  • Muzej grada Pakraca
  • Gradska knjižnica Pakrac
  • Turistička zajednica Požeško-slavonske županije
  • Javna ustanova Pleternica

Vremenska linija Muzeja bećarca

2011.
Bećarac

je upisan na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

2013.
Začela se ideja

o Muzeju bećarca, na prijedlog i ideju turističkog djelatnika s područja Grada Pleternice, Vladimira Štibrića (2012. proglašen je za najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj na Danima hrvatskog turizma). Grad Pleternica je zaštiti naziv Muzeja bećarca kao svoje intelektualno vlasništvo.

2013. – 2017.
Iščekivanje povoljnog trenutka

za realizaciju začete ideje o Muzeju bećarca. Izrađuje se novi arhitektonsko-urbanistički plan užeg centra Pleternice: prostor stare zelene tržnice (ženski pijac) prenamijenjen je za novi gradski trg – Trg bećarca, na kojemu će se nalaziti budući Muzej bećarca.

2017.
Započinje prekogranični projekt

„Kulturna ruta bećarca i gange“ u suradnji s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini, a koji je financiran sa 85 % iz fondova Europske unije. Tim projektom gradi se budući gradski trg u Pleternici.

2019.
Izgrađen je Trg bećarca

Održana je Večer bećarca i gange na Trgu bećarca.

Održano je snimanje popularne emisije „Lijepom našom“ na Trgu bećarca.

Započeo je projekt „Svijet graševine“ u sklopu kojega je obuhvaćeno modernizacija i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici.

2021.
Otvorena je Suvenirnica

na Trgu bećarca u Pleternici, u sklopu projekta „Kulturna ruta bećarca i gange“.

2022.
Započelo je pripremanje i snimanje

video i audiomaterijala, prikupljanje predmeta za stalnu izložbu Interpretacijskog centra Muzej bećarca.

2023.
Otvoren je Muzej bećarca
Skip to content