Šarić: “Podrobnije smo upoznali potrebe Hrvata u Srbiji te došli do zajedničkih mogućnosti suradnje.”

Požeško-slavonska županija sa zajednicom Hrvata u Subotici njeguje dugogodišnje partnerstvo u cilju pružanja podrške tamošnjim Hrvatima, ali i s ciljem umrežavanja kako bi se realizirali obostrani interesi. Na tragu nastavka suradnje izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnicom Pleternice Marijom Šarić posjetilo je Hrvatski dom – Matica u Subotici, središnje mjesto okupljanja i jačanja interesa bunjevačkih Hrvata.

Osim uzajamne podrške, suradnja Požeško-slavonske županije, gradova i općina sa Suboticom biva pretočena i u projekte. Partnerskim projektom Javne ustanove Pleternica i Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice, kojim je sufinanciran Ljetni tamburaški kamp u Pleternici, financirana je i adaptacija Tamburaške kuće čijem je otvorenju prisustvovalo izaslanstvo.  

Gradonačelnica Šarić je podsjetila i na suradnju s Tomislavgradom kroz koju je financiran Trg bećarca. – I sada provodimo projekt u suradnji s Tomislavgradom, a drago mi je da smo završili projekt sa Hrvatskom glazbenom udrugom Festival bunjevački pisama iz Subotice kojim je sufinanciran Ljetni tamburaški kamp u Pleternici te adaptacija Tamburaške kuće čijem otvorenju smo prisustvovali – izjavila je Šarić.

U Subotici je održan i sastanak sa krovnom hrvatskom organizacijom u Srbiji Hrvatskim nacionalnim vijećem koje je na čelu s Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a ugostilo izaslastvo Požeško-slavonske županije među kojima i Pleternicu.

– Podrobnije smo upoznali potrebe Hrvata u Srbiji i njihove ciljeve te kroz prezentaciju naših ciljeva došli do zajedničkih mogućnosti suradnje koje ćemo zasigurno iskoristiti u vremenu pred nama kako bi se što bolje pripremili za nove natječaje prekogranične suradnje – zaključila je Šarić.

Skip to content