Bećarac – fenomen u dva stiha!

„Fenomen u dva stiha: bećarac“ naziv je prve putujuće izložbe Muzeja bećarca u čijem je prostoru po prvi puta predstavljena javnosti. Kratku riječ dobrodošlice posjetiteljima je uputila ravnateljica JU Jasna Hoffmann koja je pozdravila nazočne posjetitelje i goste među kojima su bili i gradonačelnica Marija Šarić, ravnatelj HKČP Franjo Novak te etnologinja Gradskog muzeja Požega Maja Žepčević Matić.

-Cilj je da izložba putuje cijelom Hrvatskom, ali i izvan njenih granica. Želimo je približiti svakom dijelu naše lijepe države i tako pokazati da ovo nije muzej samo Slavonije, Baranje i Srijema, već svih nas. – izjavila je ravnateljica JU Jasna Hoffmann.

Riječi zahvale djelatnicima Muzeja bećarca, ali i svim nazočnim posjetiteljima uputila je gradonačelnica Marija Šarić.

-Iznimno mi je drago koliko vas je došlo podržati ovu prvu izložbu, a većina od nazočnih sudjelovala je u kreiranju ovoga muzeja i njegovog postava. Vašim dolaskom dali ste još jednu veliku podršku. Vrlo nam je bitno da Muzej izađe izvan Grada Pleternice, a želimo da izložba ispriča jednu novu priču u svim muzejima i knjižnicama Lijepe naše, kako bi se svatko u njoj pronašao. – istaknula je gradonačelnica Marija Šarić.

O važnosti sakupljanja i čuvanja muzejske građe, nekoliko riječi rekla je i Maja Žebčević Matić, stručna suradnica u Gradskom muzeju Požega.

– Bećarac je svjetska baština, kulturološki fenomen u samo dva stiha i živuća tradicija ovoga dijela Hrvatske. Zato je vrlo važno odati priznanje svim naporima koje čine djelatnici ovoga muzeja. Izložba je zamišljena kao putujuća edukacija i jako je bitno skretanje pozornosti na važnost izvora, od kojih su još mnogi na terenu neobjavljivani u rukopisima i neobjedinjeni u našim knjižnicama, te u Sjedinjenim Američkim Državama, a radi se o našoj baštini i s naših terena iz druge polovice 19. stoljeća, a da uopće ne govorimo o prikupljanju digitalnih zapisa. – zaključila je Žebčević Matić.

Skip to content