Priznanja Muzeju bećarca

Nakon nagradama ovjenčanog Trga bećarca s pripadajućim interaktivnim multimedijalnim centrom istoimenog Muzeja – međunarodna priznanja struke stižu i njegovu postavu. Najmodernijim pristupom i dizajnerskim rješenjima ne predstavlja bećarac samo kao jedinstven glazbeni idiom i zaštićenu UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu, već ga promiče kao dio prepoznatljivog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema.

Svaki kutak ovog u svijetu jedinstvenog zdanja – otkriva dio originalne bećarske baštine. Sve u njemu odskače od stereotipa, no s korijenima duboko ukopanima u raskošnu baštinu i običaje Slavonaca, Baranjaca, Srijemaca.

– Svojim postavom ne samo da je uspješno interpretirao taj kulturološki fenomen bećarca, nego dobro osmišljenim aplikacijama, brojnom multimedijom potiče primjenu bećarca u našoj svakodnevici, rekla je Maja Žepčević Matić, etnologinja.

Sve kako bi posjetitelji proniknuli u tajne neodoljivog bećarca u vrckavom nadpjevavanju, repanju, pravim bećarskim karaokama, prema strogim pravilima – u samo dva stiha i dvadeset slogova. Ovdje je sve autentično, a opet tako moderno i izazovno.

– Sam muzej koncipiran je kroz pet cjelina koje vas vode kroz život jednog bećara od njegova rođenja pa sve do poznih godina kasne starosti, istaknula je Jasna Hoffman, ravnateljica Muzeja bećarca.

A njih je – više od tisuću – pučkih kazivača, muzikologa, etnologa. Svi duboko u stoljetnoj tradiciji bećarca kojoj je struka uspješno dala novo ruho.

– U to nešto spada i muzej čiji su postav radile Muze i to sjajno obavile, izuzetno je to bogata, velika priča, rekao je Andrija Rusan, arhitekt, autor projekta Trga i muzeja bećarca.

– Mi smo kao grad izuzetno ponosni na svaku nagradu koja dođe u prostor muzeja bećarca, za ono što se ovdje događa jer to dokazuje da muzej živi i da nam je to dodatna promocija, ali i zahvala svim ljudima koji radili na ovom projektu, rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Zato ne iznenađuju prestižne nagrade za promicanje kulturne destinacije, ali i suvremeno dizajnersko rješenje oslonjeno na baštinu, osvojene u konkurenciji kreativnih industrija iz čak 17 zemalja. Uz Muzej bećarca, jedinom nagrađenom projektu iz Hrvatske, nagrada je dodijeljena i svjetskim kulturnim institucijama, poput Nacionalnog muzeja Australije i Muzeja umjetnosti u Mississippiju.

IZVOR: HRT Magazin (Priznanja muzeju bećaraca – HRT)

Skip to content